Överpronation

Överpronation

Ryggvärken kan bero på överpronation

Tillhör du dem som gillar löpträning har du säkert hört talas om begreppen pronation och supination. För andra kanske begreppen inte låter lika bekanta även om merparten av alla människor pronerar.

Att pronera innebär att man sätter i foten med utsidan av hälen, rullar diagonalt och skjuter ifrån med en inåtvinkling av foten. Om man har en pronationsrörelse som går för djupt och varar för länge innebär det att man överpronerar vilket i sin tur kan skapa en mängd problem för fötter, ben, höfter, rygg och nacke.

– Många lider av Hallux valgus, hälsporre och värk i knän men förknippar inte alltid problemen med sina skor. Har man dessutom ett arbete som innebär att man står upp hela arbetsdagen är valet av sko ännu viktigare.

Som ett alternativ till att gå till ortopeden och göra dyra inlägg kan man prova att byta till sulor eller skor som motverkar och korrigerar överpronation.

– Scholl började tillverka fotriktiga skor 1907. Man såg att många människor hade problem med fötterna och man ville motverka och lösa deras problem. Att välja en sko eller lös sula med Scholls Biomechanics®-teknik är ett fantastiskt bra alternativ till dyra inlägg. Du får en hållbar och långvarig smärtlindring i häl, fotled, knä och nedre delen av ryggen.