Självtest: Går du på fel sätt?
Ditt sätt att gå påverkar hur kroppen känns – från topp till tå. Med detta självtest kan du snabbt se om din gångstil riskerar att skapa problem och besvär för dig längre fram i livet. Upptäcker du att du är i riskzonen? Det finns hjälp att få – och det är enkelt.
Du har säkerligen hört att fotriktiga skor är bra för både fötter och resten av kroppen. Det är helt sant. Skor som är anpassade efter din gångstil gör inte bara stegen lättare – din kropp kommer även att tacka dig genom åren för att slippa en rad olika besvär.
En av de vanligaste bovarna är i dramat är överpronation, det vill säga att fötterna roterar inåt för mycket när man går. Pronation är helt naturligt och de flesta av oss pronerar i olika grad. Just därför är det viktigt att hålla ett öga på hur du går för att veta när det är dags att agera.
Test: Så ser du om du pronerar
Man kan se på pronation som kroppens naturliga stötdämpare. Det är varken fel eller dåligt, men kan leda till besvär om pronationsrörelsen går för djupt.
Sätt en spegel på golvet och ställ dig framför den så att du över axeln kan se baksidan av dina ben och fötter. Verkar hälarna luta något? Kanske är knäskålarna lite vridna inåt?
Titta på dina skor som du använder ofta. Ställ dem på ett bord eller plan yta och se ifall de lutar inåt.
Titta på sulorna på dina skor och se var de är mest slitna. Om sulan är mest sliten längs insidan är det en indikation på att du pronerar.
Så vet du om du är i riskzonen
Låga fotvalv, övervikt och stigande ålder kan bidra till överpronation. Går du eller står mycket på hårda ytor kan det leda till obalans och smärta i höft och rygg. Kort sagt, det är sällan i fötterna som smärtan gör sig påmind.
- Smärta i rygg, knä eller bindväv som kommer efter aktivitet och avtar med vila kan vara en följd av överpronation.
- Andra besvär är exempelvis hälsporre, benhinneinflammation, artros i knäet, meniskskador och smärta vid ljumske eller höft.
- Vet du att du pronerar, men ändå använder skor med slitna sulor? Då ökar risken för besvär.
Har du ett av dessa symtom behöver det inte betyda att du går på fel sätt. Men känner du igen dig i flera av dem är det större risk för att du överpronerar.
Även om besvären i nuläget kan vara hanterbara är risken stor att du längre fram i livet kommer uppleva större problem om du inte gör någonting åt dem nu.
Agera i tid
Det finns flera sätt att motverka överpronation. Med övningar som stärker musklerna i mage och rygg får du bättre hållning – och i förlängningen ett bättre steg som pronerar mindre. Övningar som stärker muskler i fötter och vader kan också lindra och motverka besvär från överpronation.
Den snabbaste vägen till förbättring är ett par skor som gör jobbet åt dig. Scholl Biomechanics® ortopediska skoinlägg är dokumenterat effektiva för att motverka och korrigera överpronation.
Ericsson & Saether AB har över 30 års erfarenhet och är exklusiv distributör i Skandinavien av Scholls fotriktiga skor sedan drygt tio år tillbaka.