Dessa besvär kan bero på överpronation

Ordet pronation är välbekant för många löpare, men borde faktiskt finnas i de flesta människors ordförråd. Omkring 70 % av oss har nämligen ett pronerande steg när vi går eller springer. Den som därifrån utvecklar en överpronation kan få oanade besvär som letar sig långt ifrån fötterna.

Vad är överpronation?

Att pronera innebär att du sätter i foten med utsidan av hälen, rullar den diagonalt och skjuter ifrån med en inåtvinklad rörelse. Själva rörelsen är i sig inte problematisk, men om pronationen går djupt och varar länge så överpronerar du. Det kan i sin tur leda till en balans i kroppen där ligament, leder och muskler belastas på ett ojämt sätt.

Tecken på överpronation

Smärta i rygg, knä eller bindväv som kommer efter aktivitet och avtar med vila kan vara en följd av överpronation. Andra besvär som kan uppkomma är exempelvis:

  • hallux valgus (snedställd stortåled med trycköm och förstorad led)
  • hälsporre
  • smärta och återkommande sträckningar i vadmuskeln
  • benhinneinflammation
  • artros i knäet
  • meniskskador
  • smärta vid ljumske eller höft.

Ditt sätt att gå kan alltså få effekt på hur din kropp känns – från topp till tå.

Lätt att dra fel slutsatser

Att värken du har i rygg, höft, axel eller nacke kan bero på en enkel sak som hur du går kan komma som en överraskning. Kanske har du provat olika taktiker för att komma till bukt med besvären men så länge du fortsätter att överpronera så finns grundorsaken kvar. Behandlar du bara symptomen så är det sannolikt att problemen dyker upp på nytt. Den goda nyheten är dock att överpronation kan
åtgärdas relativt enkelt. Det räcker ofta med att byta till rätt sko.

Ta en titt i spegeln

Om du misstänker att du överpronerar kan du börja med att kika på dina fötter och ben. När du står, lutar hälarna inåt? Ser en eller båda knäskålarna inåtvridna ut? Dina använda skor kan också ge en ledtråd – får de en tydligare förslitning på insidan av hälen, ja då har du troligen ett överpronerande steg. Ytterligare ett tecken att vara uppmärksam på är om du är plattfotad, det vill säga har ett nedsjunket fotvalv.

Istället för dyra inlägg – testa detta

Platta fötter och nedsjunkna fotvalv kan behandlas effektivt med specialtillverkade inläggssulor. Men för de flesta människor som överpronerar krävs inte så kostsamma lösningar. Scholl Biomechanics® ortopediska skoinlägg som både finns integrerade i våra skor och att köpa i form av lösa sulor har visat sig vara dokumenterat effektiva för att motverka och korrigera överpronation. De ger en hållbar, långvarig smärtlindring och hjälper dig att gå bättre, så att du mår bättre.

Så länge du inte har särskilda medicinska problem med fötterna kan den patenterade sulan hos Scholl Biomechanics® ge dig likvärdig hjälp och avlastning som ett skräddarsytt inlägg hade gjort.

Ett utbud för alla

Scholls Biomechanics® pronationsskor är framtagna för att öka dina fötters stabilitet i vardagen. De finns i en rad olika modeller – allt från sneakers till clogs och sandaler. Vilket utförande du än väljer så är teknologin i sulan densamma. Till en början kan du behöva vänja kroppen gradvis vid det nya balanserade steget och därför rekommenderar vi att du undviker att använda dem längre än 12 timmar i sträck den första tiden. Efter ett tag är de dock utmärkta att ha på sig vid längre arbetspass för dig som går eller står mycket i jobbet. Biomechanics® är dock inte bara för dig som upplever besvär eller har ett utmanande jobb. De är ett sunt alternativ för alla som vill förbättra balansen i kroppen – från fötterna och upp. Botanisera i vårt breda utbud av skor och prova själv för att uppleva skillnaden.