Pronation

Alla fötter pronerar. Sanningen är att dina fötter behöver både pronera och supinera för att du ska uppnå rätt gångart. Vi vill inte få er att tro att pronation är något dåligt eller ett fel man gör när man går, vi vill istället fokusera på att motverka eller minska risken till att du och dina fötter börjar lida av överpronation.

Överpronation är effekten av att dina fötter fastnat i pronation. Pronerar du redan men kanske har ett jobb som kräver många timmars stående eller promenader kan det också bidra till överpronation, speciellt när man dagligen står på hårda ytor som t.ex. betonggolv.

Utöver högt eller lågt fotvalv kan pronation dessutom påverkas av ålder, övervikt och graviditet. En väldigt vanlig orsak är att man går i gamla snedslitna skor som orsakar att våra fötter rullar in mer än vad fötterna borde.

Låt oss förklara vad pronation är

Att pronera innebär att du i ditt steg tar emot med utsidan av hälen först, sedan låter foten rulla diagonalt, där foten sedan skjuter ifrån med framfotens insida.
Graden av pronation varierar och kan förändras vid t.ex. gång och löpning.
Om du börjar lida av smärta i t.ex. ledbanden eller märker av att du börjar få ankel besvär, då finns det stor chans till att din pronation utvecklats till överpronation. Viktigt är då att köpa en sko eller ett inlägg som är anpassat för just dina behov. En bra sko som är anpassad för en fot som lider av pronation har allt som oftast ett hårdare material på insidan, tillsammans med en mer stabil häl. Detta gör att foten ligger stabilare i skon, fotens rörlighet begränsas lite, men varje steg blir istället mer komfortabelt och hjälper dina fötter att ta steg rätt.

Låt oss förklara vad supination är

Motsatsen till att rulla fötterna utåt (att pronera) är alltså supinera.
Att supinera eller supination betyder i sin tur att man istället skjuter ifrån med utsidan av foten och att man tar emot med utsidan av hälen när man sätter ner foten. Om du lider av supination istället för pronation så föreslår vi att du satsar på ett par skor med bra stötdämpning. Att använda en sko som är gjord för pronation kommer förmodligen bara att förvärra smärtan, då skon tvingar foten att luta utåt och lägger då ännu mer tyngd på delen av foten som du redan har ont i. I vissa fall kan supination även påverka din gångstil och göra dig lite hjulbent.

Låt oss förklara vad neutralt steg är

Om dina fötter tar neutrala steg betyder det att foten inte lider av supination eller pronation. Detta har inget med fotens rörlighet att göra, ett neutralt steg innebär enbart att man sätter ner foten i en rak vinkel mot golvet och att trycket är jämnt fördelat över hela fotsulan. Vår rekommendation för maximal komfort när du har ett neutralt steg är att du försöker använda dig av en sko med jämn hårdhet. Om sulan är jämn så hjälper du foten att inte luta åt något håll i steget.

Hur kan Pronera hjälpa just dig och dina fötter?

Vårt mål är att alltid erbjuda den bästa ergonomiska lösningen för dig. Det finns många alternativ för att hjälpa dina fötter. Vilket typ av fotvalv har du? Att lida av höga fotvalv är inget ovanligt och allt som oftast ett medfött problem. Om man har höga fotvalv så vill vi föreslå ett inlägg som gör att man stöttar upp hålfoten.

Vad innebär ett högt fotvalv?

Precis som att dina fötter kan ha högt fotvalv, kan fötterna även lida av lågt fotvalv. Att lida av lågt fotvalv är också ett medfött problem. Oavsett vilken typ av fotvalv man har så ökar risken för pronation. Om du har ett lågt fotvalv så är det med högsta sannolikhet överpronation du lider av.

Vad innebär ett lågt fotvalv?

Det kan vara svårt att hitta en lösning som motverkar allt. För att minska smärtan och motverka att pronationen blir värre kan det behövas både en stabilare sko och i vissa fall även ett inlägg.
I vårt sortiment hittar du skor som passar alla olika sorters fötter. Våra produkter är speciellt framtagna för att komplettera marknaden. Våra skor är framtagna specifikt för att din lätta pronation inte ska övergå till överpronation.

Vad är lösningen?

Låt oss hjälpa dig och dina fötter må bra i våra skor eller med våra inläggssulor. Vi har ett sortiment som är anpassat för att kunna stödja dig och dina fötter oavsett om du pronerar eller supinerar. Om du äntligen har hittat till vår sida hoppas vi att du är redo att investera i rätt sko för att dina problem med fötterna ska bli bättre. Våra skor och inlägg finns hos flera återförsäljare runtom i Sverige.

För att din komfort alltid ska vara så hög som möjligt så har vi även utvecklat ett sortiment som passar dig genom hela livet. Vi har snygga skor där praktiskt möter stil. Skor som är anpassade för dig som behöver en komfortabel sko till vardags, för dig som lever en aktivare livsstil och vill springa men samtidigt ha en bra sko. Vi förslår att du besöker eller kontaktar en av våra återförsäljare redan idag och testar dina nya skor och/eller inlägg, för din kropp och dina fötters skull.

Hitta en sko som passar dig