Vad kan du göra åt pronation?

Det finns flera anledningar till att vi får problem med fötterna. Övervikt, dålig hållning och slitna skor är vanliga orsaker och kraftig pronation snedbelastar kroppen vilket kan leda till smärta. Men som människor fungerar vi ofta så att vi inte gör något åt problemet förrän vi får riktigt ont. Det är synd och onödigt för det är mycket vi kan göra själva!

Alla kroppar är unika och att fötterna lutar inåt (pronation) eller utåt (supination) är naturligt. Så det är inget vi kanske direkt lägger märke till. Men för att förebygga problem på sikt är det bra att undersöka hur fötterna ser ut, ta reda på hur du står och går samt att träna upp fötterna.

Vilken form har dina vrister och fotvalv?

Har du höga vrister och fotvalv har du kanske märkt att du lättare blir trött i fötterna. Det beror på att vikten fördelas på hälarna och trampdynorna som därmed tar emot fler stötar och belastas hårdare. Höga fotvalv kan bidra till supination.

Har du låga vrister och fotvalv har du kanske märkt att fötterna är nedsjunkna. Plattfot har i många fall genetiska orsaker men kan också bero på att att muskler och senor försvagas vilket ofta sker när vi blir äldre. Låga fotvalv kan bidra till pronaiton.

Hur kan du själv se om du pronerar eller supinerar?

Ställ ner en spegel på golvet och ställ dig framför den så att du över axeln kan se baksidan av dina ben och fötter. Verkar hälarna luta något inåt eller utåt? Kanske är knäskålarna lite vridna inåt eller utåt?

Plocka fram ett par skor du ofta använder när du går eller springer. Ställ dem på ett bord eller annan plan yta framför dig och titta på dem bakifrån. Lutar skon inåt eller utåt? Vänd sedan på skorna och titta på sulorna. Är de mer slitna längs insidan är det en indikation på att du pronerar. Är de istället mer slitna längs utsidan är det tecken på att du supinerar.

5 övningar för starkare och smidigare fötter

Pronation är nödvändigt då det är kroppens inbyggda stötdämpning. Men överpronation och översupination sliter på knän och höfter. Att stärka musklerna i magen och ryggen ger en bättre hållning. Och träning förebygger problem med fötterna. För att stärka musklerna och öka flexibiliteten, gör så här en stund varje dag:

1. Stå på hälarna och rulla föterna upp på tå och sedan tillbaka ner igen.
2. Stå på fötternas utsidor och rulla över till fötternas insidor.
3. Stå högt på tå och håll balansen.
4. Stå stadigt på båda fötterna och lyft bara stortårna. Lyft sedan alla tår utom stortårna.
5. Ställ ena foten i taget på en massageboll och rulla den under fotsulorna.