Överpronation

Lider du av ryggvärk eller ledvärk?

Förmodligen så är du bara en av många människor som överpronerar. Överpronation är resultatet av att man pronerat en längre tid och inte vidtagit några åtgärder, eller som i många fall – Inte varit medveten om att sättet man går och springer på inte är hållbart i längden och orsakar skador och smärta.

Om du i din vardag försöker inkludera fysisk aktivitet som t.ex. löpträning, då har du förmodligen också lagt mycket fokus på att springa rätt och använda dig av rätt teknik vid varje steg. Detta innebär förhoppningsvis också att du redan investerat i ett par skor eller en inläggssula som är anpassad specifikt för dina fötter och fötternas behov. En av de stora anledningarna till att du börjar pronera är gamla skor. Det är helt normalt att man har lätt pronation. Men något som vi märker är att vi har en tendens att ofta gå med skor lite för länge, som vana använder vi gamla skor framför en ny sko. Men precis som med allt annat som du använder lite för mycket, lite för ofta, så slits även dina skor. När dina skor slits så påverkar det stabiliteten i foten och skon, vilket gör att känsliga fötter snabbt går från lätt pronation till överpronation.

Känner du att dina fötter börjar göra ont, upplever mer smärtor i kroppen och en viss obalans?

Om du känner en jobbig smärta i rygg och leder, då kan en lätt förklaring vara att dessa delar av kroppen påverkas av ditt steg, både gång och löpsteg. Att få ont i kroppen på grund av överpronation är inget ovanligt. Om du har upplevt liknande smärtor har du hittat helt rätt! Vi på Pronera finns för att hjälpa dig och andra människor som redan lider av överpronation, för er dig vill undvika överpronation eller om helt enkelt vill ha en sko med maximal komfort och stabilitet.

När du pronerar så rullar du foten inåt i steget. Fortsätter man i ett pronerande mönster så är det svårt för foten och steget att återhämta sig, vilket leder till överpronation. Överpronation i sin tur leder till att man skadar delar av kroppen och börjar uppleva smärta i både leder och rygg. Med tanke på att du har hittat till oss på Pronera så vill vi tro att du är här att du vill hitta en lösning mot din smärta. Smärtan orsakad av överpronation kan vara värre för de som tagit längre tid på sig att göra något åt sina fötters hälsa. Men med en dämpad sko eller ett inlägg med pronationsstöd så kan den värsta smärtan försvinna snabbt.

Våra skor och inlägg är tillverkade och skapade för fötter med problem. Tillverkade för att hjälpa dig att kunna leva med samma förutsättningar som en person som inte lider av överpronation.

Om du lever ett väldigt aktivt liv eller rör dig mycket under både arbetsdag, vardag och på fritiden så är en stabil och dämpad sko med pronationsstöd nästan ett måste.

Ofta rekommenderar ortopeder som ser sambanden eller tecken på överpronation dig som patient att börja med att köpa en sko med stabilitet och stöd som kan motverka den smärtan du upplever. Låt oss då hjälpa dig med vår expertis. Om det är något vi kan så är det ortopediska skor och inlägg.

Hur kan överpronation påverka min vardag?

Överpronation kan vara början på en del obehagliga smärtor. Om du överpronerar för länge utan att vidta några åtgärder, då skapas en obalans i kroppen, dina muskler, ligament och leder slits ut och helt plötsligt har du värk på andra ställen i kroppen som hade kunnat hindras genom en sko eller inläggssula från Pronera. Första steget mot en smärtfri vardag är redan tagen, våga testa en av våra många skor eller inlägg med Scholl Biomechanics® unika teknik. Tillsammans med Triplanar motion control system har bevisat sig gång på gång. En bevisad teknik som haft mycket framgång för överpronerande fötter. Tekniken hjälper att minska stressen i fötterna, förbättrar fothållningen och fotens inriktning, vilket i sin tur sedan bidrar till att dina fötter uppnår ett så bra steg som möjligt. Våra skor finns för dig som har lågt fotvalv eller högt fotvalv. Du hittar skräddarsydda lösningar i vårt sortiment för supination, neutralt steg och överpronation. Om denna informationen inte var tillräcklig för dig i ditt beslut om att göra något åt din överpronation, då hittar du kunnig personal hos alla våra återförsäljare i hela Sverige som kan hjälpa dig att hitta rätt sko eller inlägg.